"כבוד האדם ושמו הטוב חשובים לעתים לאדם כחיים עצמם." (נשיא ביהמ"ש העליון כתארו אז: אהרון ברק)
הוצאת דיבה ולשון הרע – סקירה תמציתית
מהי לשון הרע?
לשון הרע היא כל פרסום פוגע שנעשה בעל פה, בכתב או בדפוס לרבות ציור או שידור, שעשוי לעשות אדם או תאגיד מטרה לשנאה או ללעג, להשפיל או לפגוע במשרתו או במשלח ידו או מקצועו . גם ביזוי אדם בשל גזעו\ מוצאו, מקום מגוריו\ מינו או נטייתו המינית תיחשב ללשון הרע.
לפיכך, אם בוזית או הוכפשת בפומבי באמצעות אמירה בעל פה? בכתב? בשידור?, האם ביקשת התנצלות והכחשה ולא נענית? יש לך עילת תביעה.
במקרים כאלה, חשוב ורצוי שהנפגע יפנה לעורך דין המתמחה בלשון הרע, על מנת להתמודד באופן משפטי עם הפוגע ולדרוש סעד של פיצוי עבור הפגיעה.
העילה
לנפגע תקום עילה להגשת תביעת לשון הרע במקרים בהם שהשמצה היא שקרית (וניתן להוכיח את שקריותה), שהפרסום המשמיץ נעשה בפומבי הובא לידיעת אדם נוסף זולת הנפגע, עושה הפרסום התבקש לתקן את שאמר ולהתנצל וסירב לעשות כן או חזר בו באופן שלא תיקן את ההכפשה.
זמינות לשון הרע
התפתחות אמצעי התקשורת והטכנולוגיה הקלה על אפשרות הפגיעה בשם הטוב של אדם יחיד או של תאגיד. למעשה כל אדם שיש לו גישה לאינטרנט יכול להוציא דיבתו של אדם אחר בהינף נקישה על המקש. גם תהודת הדיבה מתרחבת באמצעות מנועי החיפוש, כל אדם שמקיש את שם הנפגע בגוגל נחשף לדיבה ולהכפשה שהופצה במרחבי הסייבר. האנונימיות, וחוסר הזיהוי הופכים את האינטרנטט לזירת הכפשות ושיסוי בהיקפים יומיומיים.
במקביל, התחזקה המודעות לזכותו היסודית של אדם לשמו הטוב, ובהתאם לכך רבות התביעות המוגשות כיום בעילת לשון הרע.
האפשרויות המשפטיות
לנפגע מלשון הרע עומדת אפשרות להגיש נגד הפוגע קובלנה פלילית, שסופה הרשעה פלילית של הנאשם בנוסף לאפשרות (תיאורטית אמנם) של עונש מאסר או קנס.
הנפגע מלשון הרע יכול להגיש תביעה אזרחית בגובה 50,000 שקל ללא הוכחת נזק, או אם הוא יכול להוכיח נזק ממשי באפשרותו לתבוע כמה מאות אלפי שקלים.
ניתן להגיש כתב תביעה וקובלנה בו זמנית, שני ההליכים לא סותרים אחת את השנייה.
יתרונות ההליך המשפטי
במקרים רבים, עצם הטיפול המשפטי יש בו כדי לתקן את העוול, מאחר ובאמצעות ההליך המשפטי, מכחיש הנפגע את שיוחס לו על ידי הפוגע, כן מאותת הנפגע לציבור כי אינו משלים עם דברי הדיבה שהופצו נגדו. על ידי הגשת התביעה מחייב התובע את הפוגעים לקחת בפומבי אחריות על דבריהם: להוכיח את הדיבה או להתנצל ולשלם פיצוי לנזקים שנגרמו לו.
דרך ההוכחה
במסגרת ההליך המשפטי, יבדוק בית המשפט האם ההשמצה הוצגה כדעה או כעובדה, כיצד נתפשת האמירה המשמיצה בעיני הציבור, מה מידת הנזק שנגרם לנפגע, האם המפרסם הפוגע ביקש באופן כנה להקטין את הנזק באמצעות התנצלות והכחשה.
כמו כן, עורך בית המשפט בדיקה אובייקטיבית של לשון הרע, הבדיקה היא לפי "האדם הסביר" – איך האדם הסביר הבין את הביטוי בנסיבות אמירתו. האם הביטוי נתפש כביטוי מכפיש ומשפיל, או שמא מדובר בביטוי שלא נתפש כביטוי מעליב במובן הטבעי והסביר שלו. במקרה האחרון הביטוי לא ייחשב כלשון הרע.
קשיים
קשיים שיכולים לעמוד בפני תובע בתביעת לשון הרע יכולים להיווצר במקרים בהם אין הוכחה שהדברים המשמיצים אכן נאמרו או פורסמו, או שלנפגע אין שם טוב במיוחד, או כאשר הנפגע מתקשה להוכיח שנגרם לו נזק.
כאשר ההכפשה היא נגד קבוצה שאליה יתקשה תובע בודד הרואה עצמו כחלק מקבוצה לתבוע בגין דברי הגינוי הקבוצתיים , כיוון שאז יוטל עליו נטל קשה להוכיח כי הפגיעה נעשתה בו אישית.
הערכת הנזק
הערכת עוצמת הנזק בפגיעה מלשון הרע איננה פשוטה. בית המשפט קובע את גובה הפיצוי לפי מספר קריטריונים שביניהם : חומרת לשון הרע. תפוצת הפרסום, נכונות המפרסם להתנצל, מניע המפרסם ותום ליבו, שמו הטוב של הנפגע, והנזק הכספי ישיר שנגרם לנפגע.
החוק מגן מפני תביעות לשון הרע במקרים מסוימים.
לא ניתן להגיש תביעת לשון הרע אם הדברים נאמרו בישיבת כנסת, ועדה ממלכתית, ישיבת מועצת העיר, במסגרת דיון בבית המשפט, או במסגרת בורריות, דברי עורכי דין בהמהלך התדיינות משפטים או בחומר כתוב שהוגש לתיק בית המשפט, דברים שנאמרו במסגרת בתלונה למשטרה או תלונה למקום העבודה (כשמותר היה להתלונן אצל אותו גורם). כשהדברים נאמרו כביכול כ"סאטירה", או במסגרת בידורית, הומוריסטית שתכליתה הגזמה ובקורת.
המגמה
בשנים האחרונות, ישנה מגמה ברורה לטובת תובעים ובתי המשפט אף פוסקים פיצויים סבירים. בית המשפט העליון למשל גילה לאחרונה העדפה ברורה להגנה השם הטוב מול חופש הביטוי, ערך יסוד אותו מאזן בית המשפט מול הפגיעה בשם הטוב. כך למשל בתביעת לשון הרע של נתן שרנסקי נגד יולי נודלמן על ספר שפרסם האחרון, קבעה השופטת אילה פרוקצ'יה כי יש לפרש בצמצום את הסעיף המגביל את גובה הפיצויים שניתן להטיל בגין לשון הרע. כך נפתחה הדרך להטיל פיצויים מרתיעים במיוחד בגין הוצאת דיבה על אישי ציבור;
לעו"ד חסיד ניסיון רב בניהול הליכים ותביעות משפטיות שעילתם לשון הרע (הוצאת דיבה). משרדה מייצג הן תובעים והן נתבעים.
אין בתוכן הנאמר לעיל משום מתן ייעוץ משפטי ואין הוא בא להחליף ייעוץ שכזה. הסתמכות על הנאמר הינה באחריות המסתמך בלבד.